S’apropa la segona retallada

“La font de les nostres desgràcies no rau en la força de les autoritats, sinó en la nostra pròpia debilitat” B. Traven

S’apropa la segona retallada.
Només amb la mobilització la podem aturar

Ja no és un secret per a quasi ningú. A la tornada de vacances, la Direcció reunirà tots els sindicats del Comitè d’empresa per explicar-los com pensa aplicar el Decret aprovat pel govern del PP i publicat al BOE del 14 de juliol. Pots trobar-lo a: http://www.boe.es/boe/dias/2012/07/14/pdfs/BOE-A-2012-9364.pdf

Segons afirma l’article 2 del RD- Ley 20/2012 de 14:
“Artículo 2. Paga extraordinaria del mes de diciembre de 2012 del personal del sector público.
1. En el año 2012 el personal del sector público definido en el artículo 22. Uno de la Ley 2/2012, de 29 de junio, de Presupuestos Generales del Estado, verá reducida sus retribuciones en las cuantías que corresponda percibir en el mes de diciembre como consecuencia de la supresión tanto de la paga extraordinaria como de la paga adicional de complemento específico o pagas adicionales equivalentes de dicho mes.”

I l’epígraf 5 del mateix Article 2 encara ho empitjora més:
“5. En aquellos casos en que no se contemple expresamente en su régimen retributivo la percepción de pagas extraordinarias o se perciban más de dos al año se reducirá una catorceava parte de las retribuciones totales anuales excluidos incentivos al rendimiento. Dicha reducción se prorrateará entre las nóminas pendientes de percibir en el presente ejercicio a partir de la entrada en vigor de este Real Decreto-ley.”

Tot això perquè, segons l’article 22 de la Llei de Pressupostos, inclou una empresa com Tranports de Barcelona:
“Artículo 22. Bases y coordinación de la planificación general de la actividad económica en materia de gastos de personal al servicio del sector público.
Uno. A efectos de lo establecido en el presente artículo, constituyen el sector público:

 1. La Administración General del Estado, sus Organismos autónomos y Agencias estatales y las Universidades de su competencia.
 2. Las Administraciones de las Comunidades Autónomas, los Organismos de ellas      dependientes y las Universidades de su competencia.
 3. Las Corporaciones locales y Organismos de ellas dependientes.
 4. Las Entidades gestoras y Servicios comunes de la Seguridad Social.
 5. Los órganos constitucionales del Estado, sin perjuicio de lo establecido en el artículo 72.1 de la Constitución.
 6. Las sociedades mercantiles públicas.
 7. Las entidades públicas empresariales y el resto de los organismos públicos y entes del sector público estatal, autonómico y local.

Quatre mesos ha durat el conveni que havia de durar tres anys, segons van assegurar la Direcció i els sindicalistes del Comitè d’empresa a l’Assemblea d’Horta de Març, on es va acceptar la primera retallada (incompliment del conveni 2009-2012 que confirmava la pèrdua de poder adquisitiu durant 3 anys i l’eliminació i reducció de línies i servei).

Alguns ja vam dir llavors que si s’acceptava una primera retallada, després en vindria una altra i així successivament. El temps sempre treu i dóna raons.

I ara, què passarà?

Tot indica que la Direcció muntarà el teatre negociador on Marta Labata, cap de personal, llançarà un globus sonda amb el pitjor dels escenaris a fi de fer-nos creure que, després de “dures negociacions” amb alguns sindicalistes del Comitè d’empresa, només ens treguin una part de tot el que ens volien retallar al principi. D’aquesta manera, els treballadors i treballadores pensarem: “Finalment, no ens han tret tant com deien.”

Així ho van fer a la primera retallada i, com que la Direcció és molt previsible, tornaran a fer-ho en aquesta segona retallada. Es tracta d’endolcir la pèrdua de condicions salarials i laborals.

Algunes opcions que possiblement plantejarà la Direcció serien per exemple proposar el repartiment de la retallada salarial en diferents pagues, perquè no sigui tan traumàtica. S’ha de tenir en compte que parlem d’un 7% del sou que, en el cas d’un conductor, arriba aproximadament a uns 2.200 euros segons l’antiguitat.

Arguments que utilitzaran segur

Per intentar fer “tragar” aquesta nova retallada, la Direcció i els seus sindicalistes utilitzaran dos arguments del cert. El primer és que aquesta retallada es podrà recuperar, ja que segons diu el Decret:

 “4. Las cantidades derivadas de la supresión de la paga extraordinaria y de las pagas adicionales de complemento específico o pagas adicionales equivalentes de acuerdo con lo dispuesto en este artículo se destinarán en ejercicios futuros a realizar aportaciones a planes de pensiones o contratos de seguro colectivo que incluyan la cobertura de la contingencia de jubilación, con sujeción a lo establecido en la Ley Orgánica 2/2012, de Estabilidad Presupuestaria y Sostenibilidad Financiera y en los términos y con el alcance que se determine en las correspondientes Leyes de presupuestos.”

El que ningú no hauria d’oblidar és que un Decret anterior ja va treure per a aquest any l’aportació de l’empresa al Pla de pensions, per tant aquesta mesura exposada pot significar que el que la Direcció no ingressarà ho aportarem nosaltres mateixos, els treballadors i les treballadores, de la nostra pròpia butxaca. És un negoci rodó per als de sempre.

El segon argument per justificar que no hi ha alternativa a la retallada és que el Decret només afecta al 2012. Quan segons els advocats i el sentit comú sabem que les mesures d’ajustament tot just comencen i que l’any que ve serà més del mateix o pitjor. No oblidem que el PP va arribar al govern fent campanya contra apujar l’IVA i ja l’ha apujat.

I els sindicalistes del Comitè d’empresa?

Tenint en compte que per als sindicalistes de la UGT l’anterior retallada implicava que, segons el seu butlletí Arranca de l’abril: Aunque no hemos ganado, nos merece más valor el no haber perdido ningún derecho social ni económico en el camino.” Tot un exemple de cinisme i de pendre als treballadors i treballadores per analfabets.

Per la seva part, la CGT/PSA, al butlletí Utopia i Realitat, anomenaven a la retallada eufemísticament “conveni de mínims”. D’aquesta manera s’emmascarava la realitat, sense voler assumir que s’havia signat una retallada.

En aquest context, els sindicats de la Direcció i els sindicats que fins ara li havien fet oposició tenen un paper força galdós, tenint en compte que amb aquesta nova retallada els serà molt més difícil sortir a una Assemblea de treballadors i treballadores amb algun tipus de credibilitat per plantejar nous acords que podrien ser trencats unilateralment al cap de pocs mesos.

Per acabar-ho de rematar, i a diferència de l’anterior Reial Decret aplicat al Març, on es parlava de la negociació col·lectiva, en aquest directament ni es menciona. Tota denúncia està descartada. Només queda la via de la vaga i la mobilització.

Quines opcions plantegem?

Aquesta retallada salarial ve imposada pel govern central del PP, per tant la Direcció d’autobusos podria establir perfectament un pacte de complement salarial de compliment condicional i diferit quan no hi hagi constrenyiments legals que ho impedeixin. Aleshores podria desplaçar les mateixes quantitats que ha de descomptar a altres conceptes.

Si no ho fa és perquè prefereix estalviar-se aquests diners que vénen de la nostra nòmina per finançar altres qüestions: digues-li RetBus, digues-li estructura directiva totalment engreixada, digues-li finançament de sindicats a través d’hores sindicals irregulars.

La única manera que tenim els treballadors i treballadores per fer canviar la voluntat de la Direcció és la mobilització. Ho vam aconseguir amb la lluita dels 2 dies. No la vam dur a terme en la primera retallada i ara se’ns “premia” amb aquesta segona.

Com diu la cita que encapçala aquest article la nostra debilitat no és que la Direcció estigui molt crescuda, sinó que la nostra major debilitat és no tenir confiança amb la gran força que tenim com a col·lectiu de treballadors i treballadores i que hem demostrat en el passat.

Diuen que la Història es repeteix primer com a drama i després com a farsa. Tot assenyala que això és el que succeirà en aquesta empresa amb relació a la propera retallada si no actuem d’una manera diferent de com ho vam fer al març d’aquest any.

Anuncis

13 comments

 1. Retroenllaç: La Direcció ve amb la segona retallada: Sensació de Déjà Vu « Coordinadora Obrera Sindical d'Autobusos de TMB
 2. Retroenllaç: Tot indica que, al final, sí farem servir la pancarta « Coordinadora Obrera Sindical d'Autobusos de TMB
 3. Retroenllaç: La majoria de la Comissió de Seguretat i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona va votar contra la retallada de servei a TMB i la pujada tarifària de gener « Coordinadora Obrera Sindical d'Autobusos de TMB
 4. Retroenllaç: El culpable del nou conflicte a TMB, Xavier Trias, va guanyar l’any passat 36.800 euros només per assistir a reunions de l’AMB « Coordinadora Obrera Sindical d'Autobusos de TMB
 5. Retroenllaç: PP a Madrid com CiU a Barcelona « Coordinadora Obrera Sindical d'Autobusos de TMB
 6. Retroenllaç: Als autobusos públics de Madrid també informen per lluitar contra la retallada salarial « Coordinadora Obrera Sindical d'Autobusos de TMB
 7. Retroenllaç: Una bona oportunitat per exigir a la Direcció la readmissió del company Andreu de Cabo i mostrar-li el nostre rebuig a la segona retallada « Coordinadora Obrera Sindical d'Autobusos de TMB
 8. Retroenllaç: La Direcció comunica com aplicarà la segona retallada al Comitè d’empresa de TB « Coordinadora Obrera Sindical d'Autobusos de TMB
 9. Retroenllaç: Si s’accepta la segona retallada, hi haurà una tercera « Coordinadora Obrera Sindical d'Autobusos de TMB
 10. Retroenllaç: Coneix els comptes de Transports de Barcelona (2006-2010) « Coordinadora Obrera Sindical d'Autobusos de TMB
 11. Retroenllaç: Assemblea General d’Autobusos de TMB: La paraula la tens tu « Coordinadora Obrera Sindical d'Autobusos de TMB
 12. Retroenllaç: S’apropa un segon refèrendum de la Direcció « Coordinadora Obrera Sindical d'Autobusos de TMB
 13. Retroenllaç: Els treballadors i treballadores d’autobusos de TMB no s’aturen en la defensa del seu sou i de la solidaritat amb el company Andreu de Cabo « Coordinadora Obrera Sindical d'Autobusos de TMB

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s