El TS considera accident de treball el suïcidi d’un empleat d’autobusos de Sevilla expedientat després d’una vaga (Público)

1333004769_extras_portadilla_0L’home era conductor dels autobusos municipals de Sevilla, i es va llevar la vida a la seva casa després d’un procés d’estrès i ansietat provocat pel treball. La decisió judicial beneficia a la seva vídua i els seus dos fills.

La Sala social del Tribunal Suprem ha considerat accident de treball el suïcidi d’un conductor de l’empresa municipal d’autobusos de Sevilla que es va suicidar al seu domicili després d’un procés d’estrès i ansietat derivat del treball i després de ser expedientat per incidents ocorreguts durant una vaga.

La decisió beneficia a la dona i dos fills d’aquesta persona, que veuran elevada la quantia de les seves pensions de viduïtat i orfandat respectivament, ja que havien estat calculades per la Seguretat Social com si derivessin de defunció del treballador per accident no laboral.

Transports Urbans de Sevilla Societat Municipal va recórrer contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia de concedir la pensió corresponent a un accident laboral a la vídua i fills d’aquest conductor, que es va suïcidar després de patir ansietat relacionada amb el treball.

Aquella sentència establia ja que les prestacions de viduïtat i orfandat “a les quals va donar lloc la defunció de J.L.A.F. deriven d’accident de treball”. El Suprem l’ha confirmat i ha condemnant a la part recurrent –l’empresa municipal sevillana– al pagament de les costes.

La sentència relata com en 2005 J.L. va sofrir un accident de treball i va necessitar assistència mèdica per una crisi d’ansietat, síndrome d’estrès laboral que va derivar en problemes digestius en anys posteriors.

El facultatiu que li va atendre va recomanar un horari fix que li permetés menjar sempre a hores fixes, al que l’empresa es va negar.

Al maig de 2007 va tenir lloc una vaga durant la qual es van produir danys als béns de l’empresa. J.L. va ser detingut per la Policia i es van seguir contra ell diligències que van ser sobresegudes. Contra aquesta decisió va recórrer l’empresa, la qual cosa va derivar en nous arxius i nous recursos de l’empresa contra la innocència de J.L.

Mentre, recorda la sentència, “la premsa va venir recollint declaracions de responsables” de l’empresa municipal en les quals s’advertia que les actuacions penals derivarien en sancions disciplinàries, doncs s’hi havia obert expedient contra J.L.

Finalment, el procediment penal va ser arxivat definitivament, però la decisió d’arxivar, així mateix, l’expedient disciplinari, “no va poder ser notificada al treballador, puix que aquest ja havia mort”, assenyala la sentència.

Malgrat els informes mèdics i les recomanacions de l’Equip de Salut Mental i de Medicina Interna que vinculaven l’estrès amb els trastorns digestius i tots dos amb el procés penal i disciplinari obert contra J.L., l’empresa va rebutjar la sol·licitud del treballador d’exercir la seva labor en un horari fix, “per no estar suficientment justificada”.

El 5 de novembre de 2008 J.L., “dins del seu torn de treball com a conductor”, es va desviar de la seva ruta prenent una carretera nacional i, després de conduir un temps, va estacionar en una gasolinera, va cridar al telèfon d’emergència 112 i va manifestar desconèixer on estava i que es trobava nerviós i atabalat. L’endemà es va suïcidar a la seva casa.

El Suprem considera establerta “la relació de causalitat entre el quefer laboral i el suïcidi del treballador”, per la qual cosa rebutja les pretensions de l’empresa municipal sevillana.

Público

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s