Andreu de Cabo tenia raó i serà readmès (una anàlisi de tot plegat)

MOSTRAcartell-tot-guanyatEl passat dimarts 19 de febrer arribava la noticia que el company Andreu de Cabo i els seus companys i companyes tant havíem desitjat: TMB perdia el judici. El Jutge sentenciava el seu acomiadament com a nul i, per tant, la seva readmissió com a immediata.

Havien passat aproximadament nou mesos des de el seu acomiadament i durant tot aquest temps hem viscut fets desoladors e insòlits. I d’ells hem d’aprendre de cara al futur.

El juny del 2012 la Direcció entregava la carta d’acomiadament a Andreu de Cabo, poc temps després de que tots els sindicats del Comitè d’empresa (ACAT, ACTUB, CCOO, CGT, PSA, SIT i UGT) signessin la primera retallada de l’anterior conveni, sota la premissa de que “la gent no es volia moure” per defensar-se d’aquesta agressió patronal. Tots els sindicalistes ens van prometre a l’Assemblea d’Horta, de matí i de tarda, que amb aquesta retallada tindríem la pau social durant tres anys.

La Direcció crescuda amb aquesta actitud sindical va decidir fer fora al company Andreu de Cabo, pensant que al ser treballador de Telecomunicacions ningú no es mouria per ell. I podem dir que, en aquest cas, la Direcció no va errar, per poc, en la seva teoria.

cartro_07_v02-page-004 (3)Utilitzant falsos rumors i mentides alguns CGOLS, comandaments i sindicalistes de la Direcció (ACAT, CCOO, UGT i SIT) van crear un estat d’opinió en contra del company Andreu de Cabo que va complicar encara més la situació. Ens agradaria pensar que amb la sentencia d’acomiadament nul aquests bocamolls deixaran de escampar merda per les cotxeres, però com que els coneixem sabem que ni així deixaran de fer la feina bruta de la Direcció contra els i les treballadores.

Incompliments injustificables

Per acabar de rematar el panorama, un cop es van començar a realitzar les Assemblees mensuals de suport al company Andreu de Cabo els propis sindicats que hi participaven (ACTUB, CGT i PSA) no van complir el que allà es va decidir. Un exemple d’això, però no l’únic, és que no haurien d’haver anat a cap Comissió de treball fins que Andreu fos readmès per pressionar a la Direcció. Al cap de poc temps d’haver pres aquesta decisió ja tornaven a anar-hi, enviant el missatge a la Direcció que l’acomiadament del company Andreu de Cabo no era cap prioritat per a ells.

Veient aquesta situació desoladora, i preveient que ni tan sols CGT anava a convocar una aturada pel seu propi afiliat el dia de la conciliació abans del judici (CEMAC), uns quants treballadors i treballadores vam decidir crear la Coordinadora Obrera Sindical (COS).

enganxina-14feb2013-tmbSi algú torna a llegir el nº1 del nostre butlletí, El Cartró Informatiu, veurà la nostra desesperació al no veure una resposta sindical a l’altura de les circumstancies que mereixia l’acomiadament d’un company com Andreu de Cabo.

Durant mesos, la COS vam dur a terme una campanya d’informació del cas a dintre i a fora de l’empresa per tal de que aquest acomiadament no passes desapercebut.

Desgraciadament, tal i com vam suposar, la CGT no va portar a terme cap aturada al CEMAC, ni al primer judici aplaçat. No només això, sinó que els seus delegats sindicals van acceptar arribar a un acord econòmic en relació a la retallada de la Paga extra que deixava al carrer mentrestant al company Andreu de Cabo, demostrant així que ells també podien oblidar-se del seu company pel suposat “bé econòmic” de la resta de la plantilla. Trist, fotudament trist pels que valorem més les persones que no els diners.

Tan sols al segon intent de judici la CGT, junt a ACTUB i PSA, van decidir convocar una aturada i una concentració trenta minuts més tard que la convocada per la COS, ja que no volien semblar que anaven a remolc nostre. Com si en els mesos anteriors això no hagués quedat palés entre tothom que hagués estat una mica atent.

MOSTRAenganxina-7feb2013-tmb (2)La pressió podria haver servit

Va ser en aquesta convocatòria d’aturada d’ACTUB, CGT, COS i PSA que la Direcció va fer algun moviment de readmetre al company Andreu de Cabo sense arribar a judici. No va ser possible, però mostrava que hi havia possibilitats amb la pressió de solucionar l’acomiadament.

Desgraciadament, els delegats sindicals de CGT arribaven molt tard i havent deixat passar els mesos sense mostrar cap motivació seriosa de portar a terme una resposta com calia. Haguessin actuat de la mateixa manera si l’acomiadat hagués sigut un d’ells, un delegat d’ACTUB i PSA o un conductor? Ho dubtem molt.

No és d’estranyar, llavors, veient la resposta dels propis delegats de la CGT a l’acomiadament d’un afiliat seu que la plantilla hagi passat quasi totalment del company Andreu de Cabo. Un fet aquest que mostra el fastigós individualisme que recorre les cotxeres i que, més aviat o més tard, ens acabarà passant factura a tots i totes si no hi posem remei.

cartell-tmb-3des12-2Finalment, en el tercer intent de judici, la Direcció va mostrar que, malgrat les seves paraules de “comprensió i bones intencions” la seva voluntat era clara: fer fora a Andreu de Cabo per motius sindicals, per que els hi molestava que Andreu denuncies públicament a la Direcció i per tota la defensa dels treballadors i treballadores que havia fet en el passat i en el present. I el Jutge ho va veure clar i en una inusitada sentencia, per rapida, va declarar l’acomiadament nul i la readmissió immediata.

Aquesta no és una victòria dels treballadors i treballadores d’autobusos de TMB, aquesta és una victòria d’un sol home (Andreu de Cabo) que malgrat trobar-se acompanyat de molt pocs companys i companyes ha superat nou mesos d’angoixa personal i familiar per estar a l’atur i que ha aguantat la pressió de la Direcció i d’alguns sindicalistes (també alguns que suposadament són dels seus) que van dir que ja no tornaria a l’empresa.

Al final la raó ha guanyat a la immundícia i els companys i companyes de la COS ens alegrem enormement de que així hagi sigut.

A tots i totes les que heu donat suport al company Andreu de Cabo una abraçada enorme i moltes gràcies.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s