L’entrepà per qui el denuncia

img-20130328-wa008Des de fa un mes la denuncia pel cobrament dels danys i perjudicis pels 15 minuts de l’entrepà que van interposar 672 conductors i conductores, afiliades a ACTUB, CGT i PSA en aquell moment, ha marcat els debats a les cotxeres.

Aquí el llistat dels conductors i conductores a indemnitzar: LISTADO INDEMNIZACIÓN BOCADILLO

ACTUB, CCOO, CGT, PSA, SIT i UGT han declarat públicament que estan per que el pagament d’aquesta sentència s’estengui a tots i totes les conductores d’autobusos de TMB. I no és estrany que així s’hagin manifestat, hi ha eleccions l’any que ve!

Analitzem el desenvolupament de tot plegat:

Després de 5 anys de denuncies per part d’ACTUB, CGT i PSA i recursos per part de la Direcció, finalment, el Tribunal Suprem ha donat la raó als 672 conductors i conductores que van tenir la gosadia de posar el seu nom i cognoms per cobrar la impossibilitat de gaudir d’aquest dret durant més de dos anys.

Recordem que la Direcció i els sindicalistes de CCOO, SIT i UGT molts anys abans van pactar que els conductors i conductores no tinguéssim els 15 minuts de l’entrepà. Per aquest motiu, quan van començar les denuncies la Direcció els hi va dir a aquests sindicalistes que no feia falta que ells denunciessin per que segur que aquesta denuncia no anava a prosperar, però que si finalment guanyaven els 672 conductors i conductores estendrien el pagament a tots i totes les conductores.

Això és quelcom que els sindicalistes d’ACTUB, CGT i PSA van saber per boca de l’anterior Directora de Personal, Marta Labata, el desembre de 2011, just en el mateix moment que la Direcció començava a dir que no anava a complir el conveni que s’acabava el desembre de 2012 per manca de pressupost i que va significar la retallada del conveni i tres anys de congelació salarial, defensada per tots els sindicats del Comitè d’empresa en les dues Assembles Generals a la cotxera d’Horta.

Per un costat la Direcció deia que no hi havia diners per complir amb el conveni col·lectiu legalment pactat de 2009-2012 i, per un altre costat, la mateixa Direcció deia que pensava gastar-se milions d’euros per cobrir les esquenes dels sindicalistes de CCOO, SIT i UGT en relació a l’entrepà i que legalment no podien exigir per no haver denunciat. 

Per aquest motiu, els que sabíem d’aquesta situació inverosímil ens vam quedar sorpresos quan a mitjans de 2012 el Comitè de conveni va publicar una fulla amb un titular força explícit: “Exigimos que la empresa abone el bocadillo a todos y todas”. Quan li vam preguntar a un sindicalista de CGT/PSA com tenien la pocavergonya de publicar això la resposta va ser encara més explícita: “Para que se pongan la medalla CCOO, SIT i UGT, nos la ponemos nosotros”. Als pocs dies, quina sorpresa!, les empreses sindicals CCOO, SIT i UGT treien fulles felicitant al Comitè de conveni per demanar el mateix que ells.

I vam continuar esperant a que el Tribunal Suprem resolgués. I un cop ho va fer, fa poc més d’un mes enrere, la Direcció ens va tornar a sorprendre i alguns sindicalistes del Comitè d’empresa també!

La Direcció es va trobar amb el problema de que estendre el pagament de milions d’euros de diners públics a uns conductors i conductores que no havien denunciat absolutament res podria portar problemes legals, mediàtics i polítics. I van decidir que per cobrir les vergonyes dels sindicalistes de CCOO, SIT i UGT haurien d’aconseguir que tots els sindicats del Comitè d’empresa li signessin un acord en el que tots garantien la tranquil·litat legal i laboral.

cartro_09-page-004 (2)Com era d’esperar els sindicalistes de CCOO, SIT i UGT  tenien el bolígraf apunt des de el minut zero. Uns que ni els anava, ni els venia era el sindicat dels comandaments, ACAT, que també van mostrar la seva disposició a signar, per que ja se sap que estan a tot el que els hi digui la Direcció, com a bons comandaments obedients que són.

Mentrestant, ACTUB, CGT i PSA deien a una de les seves fulles i com a titular que del tema entrepà “No hay nada que negociar” i que el que havia de fer la Direcció era pagar a tothom i punt. Desgraciadament, una setmana després de repartir aquesta fulla, ja estaven negociant amb la Direcció l’acord que aquesta i les seves empreses sindicals (CCOO, SIT i UGT) necessitaven per poder arribar a la conclusió que deien a una de les seves fulles: “sin movilización, sin huelgas, sin descuentos se puede conseguir lo que luchan los otros”. I només faltava que asseguresin que així seguiria sent en un futur.

Mostrant la seva domesticació actual CGT/PSA, que va ser l’autor del “No hay nada que negociar en relación al bocadillo”, va donar el seu total suport a aquest acord i estava disposat a signar-lo, però es va trobar amb l’oposició de l’ACTUB i aquesta acció li vam agrair molts i moltes dels 672 que vam posar la denuncia.

Alguns i algunes fan que no ho entenen, però aquí ja som tots i totes grandets i la realitat de per que des de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) defensem que només cobrin els 672 que van denunciar és tan fàcil d’explicar que es pot fer en una sola paraula: COHERÈNCIA.

Estem cansats i cansades de la manca de coherència d’una Direcció que diu no tenir pressupost per complir un conveni col·lectiu legalment pactat, però que està disposada a gastar-se milions d’euros en un pagament que CCOO, SIT i UGT no poden exigir legalment.

Estem cansats i cansades de la manca de coherència d’unes empreses sindicals (CCOO, SIT i UGT) que diuen defensar uns drets laborals mentre que el que fan es pactar la negació d’aquests drets.

Estem cansats i cansades de la manca de coherència de la CGT/PSA que diuen que no hi ha res a negociar i estan negociant al mateix temps, que critiquen a CCOO i UGT per decidir en Assemblea d’afiliats quan els interessa i ells fan exactament el mateix.

Estem cansats i cansades de la manca de coherència dels afiliats i afiliades de CCOO, SIT i UGT que estan en aquestes empreses sindicals per caure li bé a la Direcció, però que volen el que altres treballadors i treballadores han denunciat i que s’han guanyat per aquest motiu estar a la llista negra que s’elabora a les cotxeres.

Des de la COS defensem la coherència, encara que això actualment sigui impopular: l’entrepà per qui el denuncia. Sabem que qui intenta quedar bé amb tothom a la llarga acaba quedant malament amb tothom.

Nosaltres venim a treballar e igual que tenim deures exigim els nostres drets i només respectem a aquells treballadors i treballadores que donen la cara i lluiten per la defensa del futur laboral de tots i totes.

En aquest camí ens trobareu.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s