Conductor i conductora d’autobús: Una feina de risc

IMG-20140128-WA010El passat juliol del 2013 va aparèixer un vídeo d’un intent d’agressió a un conductor del Bus Turístic per part d’una persona que va colpejar amb un patinet el vidre del costat del conductor. A l’altre braç l’agressor portava una criatura penjant. Pots veure’l a sota.

Arran de donar a conèixer aquest intent d’agressió, des de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i l’ACTUB vam començar a informar a la plantilla i als mitjans de comunicació de totes les agressions contra treballadors i treballadores de l’empresa de les que teníem noticia.

A la Direcció de l’empresa no li va agradar que surtis a les notícies aquesta situació d’indefensió dels treballadors i treballadores d’autobusos de TMB i a cada nota de premsa nostra contestava als mitjans de comunicació minusvalorant, relativitzant i treien importància a les diferents agressions.

Un cop es va crear la Plataforma Prou Agressions (PPA) aquesta tasca de denuncia de la problemàtica va passar a un següent estadi, quan la Direcció no va informar ni tan sols als membres del Comitè de seguretat i salut d’una agressió aquest mes de gener a la línia 64.

De resultes d’aquest cas, companys i companyes de la PPA van aturar al matí i a la tarda de manera simbòlica aquesta línia per informar al passatge de les agressions que estem patint i de la manca de resposta real per solucionar aquest problema per part de la Direcció. Pots veure imatge de l’acció.

Ara, la COS posem a disposició de tots els treballadors i treballadores d’autobusos de TMB dos treballs en els que es tracten els danys en la salut en el nostre col·lectiu i les agressions en el lloc de treball (en anglès).

-Danys a la salut en els conductors d’autobusos en una empresa de transport urbà de Barcelona: TFM_Maritza_Dominguez

-Violència al lloc de treball: violence-at-work

Pensem que aquests estudis poden ajudar a reflexionar a tothom que treballa a l’empresa per entendre quines són les càrregues de treball que tenim, quines malalties podem arribar a desenvolupar i quines respostes es plantegen.

Només donarem una dada, en el primer dels treballs s’indica que: “Es indispensable establecer y elaborar evaluaciones de los riesgos psicosociales del puesto de trabajo. Identificados los riesgos procurar eliminarlos y si no es posible formar e informar de medidas preventivas e implantar programas de ayuda psicológica para el manejo del estrés y de resolución de problemas.”

Ara penseu: Quants cursos sobre com entomar problemes d’estrés i de resolució de problemes heu realitzat d’ençà que treballeu a Autobusos de TMB?

Correcte. Un, conegut com el de la taronja, en tots aquests anys.

Penseu en totes les vegades que sou insultats, increpats, cridats, reprovats i llavors entendreu que, ara com ara, tota aquesta pressió psicològica ens la mengem sols i soles, sense cap tipus de suport per part de l’empresa.

No hauria de ser així.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s