Elegeix a consciència

coFinalment les eleccions sindicals al Comitè d’empresa seran el dimarts 8 d’abril.

Des de fa setmanes el nombre de sindicalistes i de fulles sindicals a les cotxeres han augmentat exponencialment. Es nota que es juguen les seves cadires.

Per a la Coordinadora Obrera Sindical (COS) les eleccions sindicals signifiquen quelcom molt diferent.

Per un costat, les eleccions sindicals són una oportunitat que tenim per recordar l’acomiadament del company Bonilla i la discriminació de la Direcció al no posar-lo al cens electoral.

En aquest sentit tant ACTUB com la COS hem presentat reclamació a la Secció d’Eleccions i Estatuts dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació a Barcelona per a que s’admeti la seva inclusió al cens i pugui participar de les eleccions.

Sabem que si l’Inspector de treball ens dóna la raó Bonilla anirà a la llista electoral de l’ACTUB. En aquest sentit, per a nosaltres el primer és donar un cop de mà a un company acomiadat sense importar les seves sigles.

Així ho vam fer amb el company Andreu de Cabo i així ho fem amb el company Bonilla.

Per un altre costat, les eleccions sindicals també ens serveixen per mostrar a la plantilla lo tergiversades que estan aquestes eleccions. I com, obviament, la Direcció se’n beneficia.

De les 725 persones que estan al cens electoral del col·legi de tècnics i administratius, aproximadament, 300 persones estan fora de conveni.

Un exemple paradigmàtic. Tot el Consell de Direcció que pertany a Transports de Barcelona S.A. està en el cens electoral. En concret:

 -Director de l’Àrea de Desenvolupament de Negoci i Relacions Internacionals: Guillem Camarasa Berenguer

-Director executiu de Presidència: Jordi Nicolás Espinosa

-Director general de Bus i Transports de l’Oci: Jaume Tintoré Balasch

-Directora de l’Àrea d’Operativa de Bus: Marta Labata Salvador

-Director de l’Àrea Tècnica de Bus: Francesc González Balmas

-Director de Serveis Financers: Ismael Uruén Pueyo

-Subdirectora general i adjunta al vicepresident executiu: Lola Bravo González

-Director de l’Àrea d’Assessoria Jurídica: Albert Casanovas Mon

-Director de l’Àrea de Tecnologia: Frederic Pijoan Posa

-Director de l’Àrea de Control de Gestió, Pressupostos i Auditoria Interna: Adolfo Céspedes Martín

També estan al cens els Caps de CON, Caps d’explotació, Caps de personal i Caps de recursos humans, etc, etc.

Les mateixes persones que estan a un costat de la taula representant a la Direcció quan s’anuncien retallades laborals i salarials poden votar als que estan a l’altre costat de la taula, representant suposadament als treballadors i treballadores.

Les mateixes persones que negociaran el proper conveni per part de la Direcció, que estan fora de conveni, poden votar als representants dels treballadors i treballadores que negociaran el conveni.

Sabent això, a algú li queda algun dubte encara que hi ha sindicats que segueixen les directrius directes de la Direcció?

En aquest sentit tant ACTUB com la COS hem presentat reclamació a la Secció d’Eleccions i Estatuts dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació a Barcelona per a que s’exclogui, tal com diu la jurisprudència, a l’Alta Direcció del cens electoral.

Segons la Direcció només una persona és Alta Direcció a l’empresa (Dídac Pestaña).

Sigui quina sigui la resolució d’aquestes dues demandes interposades, que podrien acabar també als tribunals, des de la COS creiem que la nostra obligació és intentar que aquestes injustícies no es donin.

cubellParaules i fets, dues coses tan antagòniques a TB

Ara que tots els sindicats que es presenten a les eleccions omplen les seves fulles amb tot el que gràcies a ells s’ha aconseguit és hora de recordar que, en realitat, no ha sigut ni la negociació, ni unes persones, ni sigles en concret, les que han marcat les condicions laborals i salarials a l’empresa.

De fet, ha sigut la participació, o la manca d’ella, de la plantilla de conductors i conductores (amb honroses excepcions d’alguns mecànics, tècnics, administratius, etc.) les que han aconseguit millorar les condicions de treball, aturar certes retallades o perdre part del sou i deixar tirats a companys acomiadats.

És evident que en els últims dos anys hi ha hagut una davallada enorme de la consciència col·lectiva de la plantilla i, encara més gran, ha sigut aquesta davallada en el cas dels sindicalistes que havien sigut lluitadors i que ara s’han tornat conformistes.

Sense explicar això és impossible d’entendre per que ACTUB, CGT i PSA van signar una pèrdua de poder adquisitiu durant 3 anys quan la majoria del Comitè d’empresa (CCOO, UGT i SIT) ja havien anunciat que ho anaven a signar.

Sense explicar això tampoc es podria entendre com ha sigut possible que ACTUB, CGT i PSA incomplís la decisió d’una Assemblea General de realitzar aturades per un conductor acomiadat. Òbviament dels sindicalistes de CCOO, UGT i SIT era no només esperable, sinó lògic.

És des d’aquesta perspectiva que resulten molt il·lustradores totes les fulles sindicals que sortiran durant aquestes setmanes. Totes elles parlaran de defensar els drets dels treballadors, de la importància de la negociació, de la necessitat de la unitat sindical i de tantes altres idees, buides totalment de contingut.

Nosaltres, com a COS, ho diem obertament: la defensa de les condicions laborals dependrà de la pròpia plantilla del que estigui disposada a mobilitzar-se, la negociació no portarà a res si no hi ha una pressió real al darrere i la unitat sindical amb els sindicalistes de la Direcció és un error que s’ha pagat molt car en masses ocasions.

Nosaltres, com a COS, preferim el companyarisme abans que el sindicalisme, paraula totalment prostituïda pels sindicalistes de torn.

I en aquest companyarisme estarem, trèiem o no trèiem representació. Com ho fem fet aquests dos últims anys. Al peu del canó sense una hora sindical.

Que cadascú elegeixi a consciència….

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s