L’Inspector de treball dictamina que cap membre fora de conveni podrà anar al cens electoral

r111El passat dilluns, 3 de març, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) va presentar diferents reclamacions a la Mesa Electoral sobre el cens electoral exposat a les cotxeres.

Sol·licitàvem diferent informació per dos motius:

Per un costat, pensàvem que el conductor acomiadat (Bonilla) hauria d’estar en el cens d’elegibles i electors i, per altre costat, pensàvem que l’Alta Direcció no hauria d’estar en el cens d’elegibles i electors.

Aquí pots trobar els formularis de les diferents reclamacions.

La Mesa Electoral va decidir el dimarts 4 de març desestimar les nostres peticions.

Pots veure les desestimacions aquí.

Per aquest motiu la COS va sol·licitar el dimecres 5 de març a l’oficina pública d’eleccions als òrgans de representació dels treballadors de Serveis territorials d’empresa i ocupació de Barcelona que es realitzés un arbitratge entre nosaltres i la Direcció en relació a aquestes dues qüestions.

Aquí pots veure les dues peticions d’arbitratge entregades sobre incloure a Bonilla al cens i excloure a l’Alta Direcció del cens.

2rL’arbitratge amb l’Inspector de Treball es va realitzar el passat 13 de març i el dijous 20 de març van arribar les resolucions.

En les dues demandes l’Inspector de treball donava la raó a l’ACTUB i a la COS.

-En el cas del conductor acomiadat (Bonilla) la resolució estimava la impugnació realitzada pels dos sindicats (ACTUB i COS) i declarava la nul·litat de l’acte de la Mesa Electoral consistent en rebutjar la inclusió en el cens electoral d’aquest treballador.

Per tant, Bonilla podrà anar a la llista electoral d’ACTUB i podrà votar a les eleccions sindicals.

-En el cas de l’Alta Direcció la resolució, molt interessant en descriure el paper de totes les persones fora de conveni i de l’opacitat de la Direcció, estima la impugnació presentada pels dos sindicats (ACTUB i COS) i declarava la nul·litat de l’acte de la Mesa Electoral consistent en la inclusió en el cens electoral del Personal de Direcció.

Recomanem llegir tota la resolució per entendre la perversa dinàmica que s’ha mantingut durant tants anys mantenint que la Direcció votés als representants dels treballadors.

L’Inspector de treball assenyalava una llista de tots els directius que havien de sortir del cens electoral:

-Totes les persones que formin part del denominat “Consell de Direcció” i la denominada “Comissió Executiva”.

-Totes les persones que tinguin potestat en l’àmbit dels Recursos Humans, incloent a totes les que formin part en, representació de l’empresa, de les Comissions de Treball compostes per representants de l’empresa i representants sindicals, siguin o paritàries.

-Tots aquells càrrecs que tinguin capacitat d’acomiadar o comunicar acomiadaments en nom de l’empresa. Entre ells, tots els càrrecs del nivell de Cap de Zona i assimilats i els seus superiors. Els Cap de Zona tenen capacitat per acomiadar i comunicar acomiadaments.

-Tots aquells càrrecs que hagin accedit al lloc des de l’exterior de l’empresa sense haver passat per un procés de selecció amb convocatòria pública, ja que els mateixos només poden ser considerats personal de confiança de lliure nomenament i remoció i, per tant, assimilats a l’Alta Direcció.

-Tots aquells càrrecs que hagin promocionat al seu actual lloc de treball sense passar per un procés de convocatòria de promoció interna, ja que els mateixos només poden ser considerats personal de confiança de lliure nomenament i remoció i, per tant, assimilats a l’Alta Direcció.

El dilluns 31 de març s’hauria d’haver resolt el laude que exclou als directius del cens electoral d’autobusos de TMB. Tant ACTUB com la Coordinadora Obrera Sindical (COS) havíem portat a la Secció d’Eleccions i Estatuts dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació de Barcelona la no aplicació del que l’Inspector de treball havia decretat. Pots llegir el laude que exclou a la Direcció aquí.

Si s’havia arribat a aquesta situació era, en primer terme, per que la Direcció havia transmès a la Mesa Electoral que no podia aportar un nou cens per que, segons la seva interpretació, tots i totes les empleades quedàvem fora del cens electoral.

Així, tot d’un plegat, la Direcció volia fer creure que tots i totes som directius. O el contrari, que només hi ha un directiu, Dídac Pestaña, el Vicepresident executiu, tal com va assenyalar la Direcció en la primera trobada amb l’Inspector de treball.

Aquesta estratègia de negació de la realitat de la Direcció buscava dues coses: intentar que el mínim de directius quedin fora del cens electoral i allargar el procés el màxim de temps possible.

Per altra banda, la Direcció ja va anunciar que denunciava als jutjats les resolucions realitzades per l’Inspector de treball. Això no pot aturar les eleccions sindicals.

Mentre ha durat aquest procés de clarificació per l’impediment de la Direcció d’assenyalar totes les persones que quedaven excloses per la resolució de l’arbitratge de l’Inspector de treball, de qui podia i qui no podia estar al cens electoral, la COS hem publicat tots els càrrecs fora de conveni que existeixen a autobusos de TMB. Informació que també vam entregar a l’Inspector de treball.

Després de vàries reunions amb l’Inspector de treball on han participat la Direcció i tots els sindicats del Comitè d’empresa, finalment, avui ha sortit la resolució que clarifica que cap membre fora de conveni de Transports de Barcelona S.A. pot estar al cens electoral, per tant, ni poden votar, ni poden ser votats.

En concret l’Inspector de treball afirma que s’ha d’excloure del cens electoral:

“Todas las persones que constituyen el colectivo de personal excluido del Convenio, ya que dichos trabajadores han ejecutado la opción de ubicarse en lo que podríamos denominar bloque empresarial y su inclusión en el censo supondría, de una parte, contaminar de una manera irreversible la identidad de los interlocutores y, de otra, un elemento pertorbador del desarrollo de las relaciones laborales.”

Aquí pots trobar la resolució: laude

Com a COS ja hem sol·licitat a la Mesa Electoral que torni a posar en marxa tot el procés electoral.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s