Unes eleccions sindicals molt alliçonadores

MOSTRA adhesius singulars_Página_07A principis del mes d’abril s’haurien d’haver realitzat les eleccions sindicals al Comitè d’empresa. Diferents reclamacions presentades i l’actitut prepotent de la Direcció han fet impossible seguir el calendari acordat.

A diferència de les nou eleccions sindicals anteriors, aquestes venen marcades per l’acomiadament d’un conductor i per que tots els membres de l’equip directiu, fora de conveni, no podran ni votar, ni ser votats.

El dilluns 3 de març la Coordinadora Obrera Sindical (COS) vam presentar diferents reclamacions a la Mesa Electoral sobre el cens electoral exposat a les cotxeres.

Sol•licitàvem diferent informació per dos motius:

Per un costat, pensàvem que el conductor acomiadat (Bonilla) hauria d’estar en el cens d’elegibles i electors i, per altre costat, pensàvem que l’Alta Direcció no hauria d’estar en el cens d’elegibles i electors.

La Mesa Electoral va decidir el dimarts 4 de març desestimar les nostres peticions.

Per aquest motiu la COS vam sol•licitar el dimecres 5 de març a l’oficina pública d’eleccions als òrgans de representació dels treballadors de Serveis territorials d’empresa i ocupació de Barcelona que es realitzés un arbitratge entre nosaltres i la Direcció en relació a aquestes dues qüestions.

L’arbitratge amb l’Inspector de Treball es va realitzar el 13 de març i el dijous 20 de març van arribar les resolucions.

En les dues demandes l’Inspector de treball donava la raó a l’ACTUB i a la COS.

-En el cas del conductor acomiadat (Bonilla) la resolució estimava la impugnació realitzada pels dos sindicats (ACTUB i COS) i declarava la nul•litat de l’acte de la Mesa Electoral consistent en rebutjar la inclusió en el cens electoral d’aquest treballador.
Per tant, Bonilla podrà anar a la llista electoral d’ACTUB i podrà votar a les eleccions sindicals.

-En el cas de l’Alta Direcció la resolució, molt interessant en descriure el paper de totes les persones fora de conveni i de l’opacitat de la Direcció, estimava la impugnació presentada pels dos sindicats (ACTUB i COS) i declarava la nul•litat de l’acte de la Mesa Electoral consistent en la inclusió en el cens electoral del Personal de Direcció.

L’Inspector de treball assenyalava una llista de tots els directius que havien de sortir del cens electoral:

-Totes les persones que formin part del denominat “Consell de Direcció” i la denominada “Comissió Executiva”.

-Totes les persones que tinguin potestat en l’àmbit dels Recursos Humans, incloent a totes les que formin part en, representació de l’empresa, de les Comissions de Treball compostes per representants de l’empresa i representants sindicals, siguin o paritàries.

-Tots aquells càrrecs que tinguin capacitat d’acomiadar o comunicar acomiadaments en nom de l’empresa. Entre ells, tots els càrrecs del nivell de Cap de Zona i assimilats i els seus superiors. Els Cap de Zona tenen capacitat per acomiadar i comunicar acomiadaments.

-Tots aquells càrrecs que hagin accedit al lloc des de l’exterior de l’empresa sense haver passat per un procés de selecció amb convocatòria pública, ja que els mateixos només poden ser considerats personal de confiança de lliure nomenament i remoció i, per tant, assimilats a l’Alta Direcció.

-Tots aquells càrrecs que hagin promocionat al seu actual lloc de treball sense passar per un procés de convocatòria de promoció interna, ja que els mateixos només poden ser considerats personal de confiança de lliure nomenament i remoció i, per tant, assimilats a l’Alta Direcció.

Arran d’aquestes ressolucions la Direcció va transmetre a la Mesa Electoral que no podia aportar un nou cens per que, segons la seva interpretació, tots i totes les empleades d’autobusos de TMB quedàvem fora del cens electoral.

Així, de cop i volta, la Direcció volia fer creure que tota la plantilla som directius. O el contrari, que només hi ha un directiu a autobusos de TMB, Dídac Pestaña, el Vicepresident executiu, tal com va assenyalar la Direcció en la primera trobada amb l’Inspector de treball.

Amb aquesta estratègia de negació de la realitat la Direcció buscava dues coses: intentar que el mínim de directius quedessin fora del cens electoral i allargar el procés el màxim temps possible per que es realitzi primer el judici per acomiadament del company Bonilla.

Per altra banda, la Direcció també va anunciar que denunciava als jutjats les resolucions realitzades per l’Inspector de treball. El judici serà el dijous 22 de maig a les 10h al Jutjat Social nº6. Això no atura el procés de les eleccions sindicals.

En canvi, la COS com a part afectada per aquesta denuncia aprofitarà aquest judici per reclamar tots els contractes del personal fora de conveni.

L’intent de la Direcció per a no haver d’acatar la resolució de l’Inspector de treball en relació als directius va implicar que s’hagués de reclamar una clarificació del laude.

Mentre ha durat aquest procés la COS hem publicat tots els càrrecs fora de conveni que existeixen a autobusos de TMB. Informació que, evidentment, també vam entregar a l’Inspector de treball.

Després de vàries reunions amb l’Inspector de treball on han participat la Direcció i tots els sindicats del Comitè d’empresa, finalment, va sortir el passat dijous 24 d’abril la resolució que clarifica que cap membre fora de conveni de Transports de Barcelona S.A. pot estar al cens electoral. Per tant, ni poden votar, ni poden ser votats.

En concret l’Inspector de treball afirma que s’ha d’excloure del cens electoral:

“Todas las persones que constituyen el colectivo de personal excluido del Convenio, ya que dichos trabajadores han ejecutado la opción de ubicarse en lo que podríamos denominar bloque empresarial y su inclusión en el censo supondría, de una parte, contaminar de una manera irreversible la identidad de los interlocutores y, de otra, un elemento pertorbador del desarrollo de las relaciones laborales.”

Aquestes eleccions sindicals han posat sobre la taula quin paper juguen els diferents sindicats que existeixen a l’empresa.

Volem recordar que només ACTUB i la COS hem realitzat aquestes dues denúncies ara guanyades. No oblidem que a les eleccions sindicals es presenten 10 sindicats diferents.

Per què la resta de sindicats no ho han denunciat?

La realitat, per crua i cutre que sigui, és que els altres sindicats no s’han preocupat de mantenir un contacte regular amb el conductor acomiadat.

No han estat al seu costat en els moments difícils que està passant. Si ho haguessin fet, haurien sabut que s’havia de posar aquesta denúncia.

Desgraciadament, l’acomiadament d’un treballador només els hi serveix per publicar alguna cosa en les seves fulles per quedar bé, però no per estar amb la persona que es troba al carrer.

El que ha fet el Comitè d’empresa deixant tirat a Bonilla és el que faria aquest mateix Comitè d’empresa amb qualsevol treballador o treballadora que la Direcció acomiadés.

En relació a la denúncia de la presència de la Direcció al cens electoral ha estat la desídia, malgrat totes les hores sindicals, la connivència amb la Direcció i/o el conformisme les que han fet que tots aquests altres sindicats, que s’omplen la boca de la defensa dels drets laborals, no presentessin cap denúncia per que, segons ells, no serviria per a res.

Ha quedat clar que el que no serveix és el que fan aquests sindicalistes, que és res de res.

De rellevancia a l’hora de clarificar encara més el paper d’UGT i el SIT són les seves declaracions en contra de treure el membres fora de conveni del cens electoral.

Que cadascú tregui les seves conclusions, la nostra és molt senzilla: S’ha de netejar de vividors sindicals el Comitè d’empresa.

Pots trobar aquí:

-La resolució de l’Inspector de treball.

-La resolució excloent a tots els fora de conveni.

-La llista de tots els membres fora de conveni.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s