TMB gasta 35 milions d’euros anualment en el seu personal fora de conveni

Després d’anys i anys intentant saber els sous i les pensions milionàries dels directius de TMB, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) va haver d’utilitzar les vies del Parlament de Catalunya, mitjançant la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), per anar treien a compte gotes informació sobre la Direcció d’aquesta empresa municipal.

Al vídeo de sota pots veure les primeres preguntes que es van realitzar sobre TMB en un Ple del Parlament:

Segona resposta del Conseller de territori i sostenibilitat:  http://www.parlament.cat/web/actualitat/canal-parlament/sequencia/videos?p_cp1=6723990&p_cp2=6724581&p_cp3=6724561

A manca de respostes especifiques se li van realitzar per escrit les preguntes sobre els sous del personal fora de conveni col·lectiu al Conseller de territori i sostenibilitat, Santiago Vila.

La resposta de Vila va ser genèrica i sense interès amb la transparència. Pots trobar la aquí.

Page_3El passat 10 de març la CUP tornava a preguntar al Conseller de territori i sostenibilitat els detalls dels sous dels directius de TMB. Pots veure a les imatges les preguntes.

Finalment ha arribat la resposta i, poc sorprenentment, és totalment decebedora. Pots trobar-la al final en dues imatges.

Ni el Conseller de territori i sostenibilitat, ni TMB volen detallar els sous de tot el personal fora de conveni col•lectiu.

Això si, ara sabem el nombre de personal per les diferents categories fora de conveni a Transports de Barcelona S.A. (Autobusos) i a Ferrocaril Metropolità de Barcelona S.A. (Metro) de TMB.

En concret:

1) Consell de Direcció:

12 (TB, S.A.) i 13 (FMB, S.A.)

Sou mitjà: entre 100.712€ i 97.393€

Complements: entre 11.653€ i 11.825€

Page_42) Directors de servei de cadascun dels àmbits organitzatius de TMB:

30 (TB, S.A.) i 20 (FMB, S.A.)

Sou mitjà: entre 85.961€ i 85.237€

Complements: entre 15.339€ i 15.376€

3) Responsables d’unitat i responsables tècnics de cadascun dels àmbits organitzatius de TMB:

88 (TB, S.A.) i 96 (FMB, S.A.)

Sou mitjà: entre 56.647€ i 56.689€

Complements: entre 8.593€ i 8.462€

4) Tècnics responsables, tècnics especialitzats, coordinadors i caps de grup de cadascun dels àmbits organitzatius de TMB:

121 (TB,S.A.) i 159 (FMB, S.A.)

Sou mitjà: entre 40.211€ i 44.351€

Complements: entre 4.862€ i 5.165€

5) Tècnics, personal de secretaria de Direcció de cadascun dels àmbits organitzatius de TMB:

14 (TB, S.A.) i 18 (FMB, S.A.)

Sou mitjà: entre 37.631€ i 42.846€

Complements: entre 4.217€ i 4.530€

Sumant tot el personal fora de conveni col•lectiu de TMB surt que el cost d’aquest 8% de la plantilla és d’aproximadament 35 milions d’euros anualment.

A les imatges pots veure la diferencia entre com s’especifiquen els sous dels treballadors i treballadores que estan dintre de conveni col•lectiu (a l’esquerra) i com no s’especifiquen els sous de l’equip directiu fora de conveni col•lectiu (a la dreta).

large-12sousd

 

 

 

 

 

 

Fem una mica de cronologia:

Febrer de 2012: Després d’haver demanat durant anys conèixer els sous dels membres de l’equip directiu de TMB amb el silenci per resposta, mitjançant un periodista vam poder saber el nombre de persones en situació fora de conveni.

Aquí els detalls:

Un periodista preguntava per correu a TMB el nombre de nivells de l’equip directiu, quantes persones hi ha per nivell i quin sou tenen per nivell.

Primera resposta de TMB al periodista:

“Les empreses de Transports Metropolitans de Barcelona, Bus i Metro, tenen una plantilla total d’uns 7.300 treballadors. D’aquests, uns 580 formen un col•lectiu de treballadors que estan fora dels convenis col•lectius. El personal fora de conveni està integrat majoritàriament per tècnics (enginyers, advocats, informàtics, …), comandaments intermitjos i administratius qualificats. Els principals dirigents de TMB són els membres del Consell de Direcció. En total, 23 persones: President, Vicepresident Executiu, Director Executiu de Presidència, tres Directors Generals i disset caps d’àrea de gestió. La ràtio de directius en relació al conjunt de la plantilla és de 0,3%.L’únic col•lectiu que ha vist afectat el seu salari durant els últims anys per la crisi ha estat el personal fora de conveni, que ha tingut reduccions el 2010 i congelació el 2011. Els principals directius han tingut una disminució aproximadament del 25% de la seva retribució de l’any 2008. A més a més, els directius de TMB, integrants del Consell de Direcció, tot seguint el mateix criteri aplicat als alts càrrecs de l’Ajuntament de Barcelona i d’altres Administracions, no percebran l’import d’una paga extraordinària.”

El periodista insisteix i li diu que està molt bé, però que el que vol saber és quants nivells hi ha en els fora de conveni, quanta gent hi ha per nivell i quant cobra cada nivell.

Segon resposta de TMB al periodista:

“Lamentem comunicar-te que aquestes dades no són públiques, com serien les dels empleats de les administracions com la Generalitat i l’Ajuntament. Només et podem facilitar la informació que t’hem donat.”

Juliol de 2013: La CUP li pregunta al Conseller de territori i sostenibilitat, Santiago Vila, durant un Ple del Parlament de Catalunya el nombre de nivells de l’equip directiu (603 persones fora de conveni), quantes persones hi ha per nivell i quin sou tenen per nivell. La resposta del Conseller és tirar pilotes fora.

Octubre de 2013: La COS i la CUP sol•liciten per escrit a la Direcció de TMB i a través del Parlament de Catalunya el nombre de nivells de l’equip directiu (603 persones fora de conveni), quantes persones hi ha per nivell i quin sou tenen per nivell.

Octubre de 2013: La COS fa una petició mitjançant CHANGE.ORG per que l’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, respongui sobre els sous dels 603 membres de l’equip directiu de TMB.

Desembre de 2013: El mateix dia que la COS i la CUP de Barcelona interposen una querella criminal contra el President i el Vicepresident de TMB (Joaquim Forn i Dídac Pestaña) la Direcció fa públic un document anomenat Estructura de personal, on comença a fer públics els sous dels membres fora de conveni. La informació no és detallada i no s’explica quantes persones hi ha per nivell.

Desembre de 2013: Dues setmanes després de la interposició de la querella criminal contra el President i Vicepresident de TMB, Xavier Trias contesta a les preguntes realitzades per la COS a CHANGE. ORG. Aquí la seva resposta:

“Actualment, estem passant per moments econòmics complexos que demanen que des dels poders públics actuem amb total responsabilitat. Des del Govern municipal som molt conscients que els recursos públics han de ser tractats amb el màxim rigor possible i per això hi destinem tots els nostres esforços.

Com saben, Transports Metropolitans de Barcelona compta amb una plantilla de 7.069 persones. D’aquestes, hi ha 25 professionals, no 603 com esmenten a la seva petició, que desenvolupen responsabilitats i funcions directives diverses i que formen part del Consell de Direcció. El seu salari brut mig aproximat és de 100.000 euros l’any, com queda reflectit en aquest document publicat recentment:

http://www.tmb.cat/ca/c/document_library/get_file?uuid=e5e95cab-7ebc-4ca9-9f04-6f2f39ab701d&groupId=10168

Estic convençut que tots i cadascun dels treballadors que conformen la plantilla de TMB desenvolupen la seva feina de la millor manera possible i els encoratjo a seguir-ho fent per prestar un servei de qualitat i que estigui a l’alçada de les expectatives i necessitats dels usuaris.”

Aquí la reflexió de la COS sobre les paraules de Xavier Trias.

Abril de 2014: La COS publica la llista dels membres fora de conveni col·lectiu de Transports de Barcelona S.A.

Març de 2014: La CUP torna a sol•licitar al Conseller de territori i sostenibilitat del Govern de la Generalitat que detalli els sous dels membres fora de conveni col•lectiu, tal com ho estan els treballadors en conveni. També torna a sol•licitar que informin de les persones que hi ha per cada nivell fora de conveni.

Juny de 2014: El Conseller de territori i sostenibilitat respon sense detallar els sous de l’equip directiu de TMB però informa de les persones que hi ha per cada nivell fora de conveni.

TMB0001(1)_Página_2TMB0001(1)_Página_3

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s