La Direcció torna a guanyar les eleccions sindicals

eleccions-tmb-2014El passat 17 de juny es van realitzar les eleccions sindicals. Malgrat la congelació salarial durant 3 anys, la retallada de serveis sense contractació de personal durant 4 anys, els acomiadaments dels companys De Cabo i Bonilla i l’intent d’eliminació de la Paga extra de Nadal de 2012 no hi van haver sorpreses significatives en el resultat.

Un cop més els sindicats de la Direcció van tornar a guanyar la majoria del Comitè d’empresa.

ACAT, CCOO, SIT i UGT tenen les mans lliures per signar el proper conveni col•lectiu (2015-…). Per tant, tornarà a haver-hi tisores i retallades de drets laborals i salarials.

En primer lloc analitzem com van anar les eleccions sindicals i quins moviments hi han hagut respecte a les de l’any 2010.

Un 71% de la plantilla amb dret a vot el va exercir (2.736 de 3.845), mentre que 1.109 no van apropar-se a les urnes. Dels que van votar 2.662 van fer-ho per alguna de les 10 candidatures que es presentaven, mentre que 74 van votar en blanc o nul.

El sindicat més votat en total ha sigut el SIT amb 503 vots (60 a tècnics i 443 a especialistes) amb un increment de 51 vots de diferencia amb l’any 2010: 452 vots (86 i 366). Un fort increment en el col•legi d’especialistes mentre que perden vots en el col•legi de tècnics per quedar fora tots els fora de conveni. Han guanyat un delegat en comparació a fa 4 anys.

Per la seva banda, ACTUB ha sigut el sindicat més votat en el col•legi d’especialistes amb 494 vots, quatre vots més que en el 2010. S’han mantingut en quant a vots però han guanyat un delegat en comparació a fa 4 anys.
El tercer sindicat en vots totals ha sigut UGT amb 420 vots (89 tècnics i 331 especialistes) perdent 60 vots en comparació als resultats de l’any 2010 (135 i 345). On més ha perdut és al col•legi de tècnics pel mateix motiu que el SIT. Ha perdut un delegat en comparació a fa 4 anys.

La CGT ha aconseguit 406 vots (29 i 377) perdent 223 vots en comparació als resultats de l’any 2010 (30 i 599). A tècnics s’ha mantingut però ha tingut una forta caiguda a especialistes, perdent 2 delegats en comparació a fa 4 anys.

En cinquè lloc està CCOO que ha tret 352 vots (44 i 308) també perdent 105 vots en comparació als resultats de l’any 2010 (78 i 379). Han perdut vots en els dos col•legis i 2 delegats en comparació a fa 4 anys.

En sisè lloc la Coordinadora Obrera Sindical (COS), que ens presentàvem per primer cop, hem tret 157 vots (2 i 155). Els votants del col•legi de tècnics han mostrat una total manca d’empatia amb el company acomiadat i readmès Andreu de Cabo. Hem aconseguit dos delegats al Comitè d’empresa.

En últim lloc en aconseguir representació se situa l’ACAT (sindicat de comandaments) amb 69 vots, 27 menys que a l’any 2010 (96). Han mantingut el delegat que tenien.

La resta de candidatures (CO, PSA i USOC) no han aconseguit representació en treure menys vots dels necessaris per obtenir delegats.

Una panoràmica dels resultats

A grosso modo, es pot afirmar que un terç de la plantilla vota als sindicats de la Direcció, un altre terç als sindicats que es consideren “combatius” i un últim terç no vota.

En concret, han votat 313 dels 445 possibles del col•legi de tècnics i 2.423 dels 3.400 possibles del col•legi d’especialistes.

Si sumem els vots del col•legi d’especialistes de CCOO, SIT i UGT surten 1082 vots. Fent la mateixa suma amb els vots de ACTUB, CGT i COS dóna 1026 vots.

Mentre que el col•legi d’especialistes està igualat en vots, el col•legi de tècnics té un color absolutament majoritari d’ACAT, CCOO, SIT i UGT (262) front a CGT i COS (31).

Per altra banda, cal recordar que en aquestes eleccions sindicals el numero de delegats del Comitè d’empresa s’ha reduït de 29 a 27 al no participar els 280 fora de conveni que ho havien fet en anys anteriors. Aquests dos delegats de més estaven assignats al col•legi de tècnics i administratius.

Malgrat aquest fet la Direcció, mitjançant els seus sindicats, té controlada la plantilla de tècnics i administratius, que mantenen una mentalitat de corporativisme amb la Direcció que sap com recompensar-los per que no s’ajuntin amb el col•legi d’especialistes i no qualificats quan defensen i lluiten per les condicions laborals.

Tot indica que en el col•legi d’especialistes la decisió de la Direcció d’abonar els danys i perjudicis del temps de l’entrepà a tots i totes les que no van denunciar-ho ha acabat beneficiant al SIT, que ha vist com la política sindical passiva i a l’espera de recompenses de la mà de la Direcció ha guanyat terreny.
És evident que aquesta despesa serà retornada en forma de signatura en el proper conveni a canvi de noves pèrdues de tota la plantilla. La Direcció no regala mai res, inverteix de cara a futur.

CCOO i UGT han continuat la seva perduda de vots i de delegats lligada, en part, a que els fora de conveni no han pogut votar.

Mentrestant, la CGT que ha moderat el seu discurs i la seva pràctica diària, i ha defensat a tort i a dret l’acord de l’entrepà que cobria les vergonyes del Trident, buscant d’aquesta manera els vots dels afiliats i afiliades d’aquests tres sindicats ha patit una forta davallada.
El més probable és que no tornin a cometre l’error de signar un conveni que impliqui perduda de poder adquisitiu com van fer fa dos anys.

Per la seva banda l’ACTUB ha sortit reforçat d’aquestes eleccions i ha aconseguit que Bonilla surti de delegat sindical a l’espera del judici per acomiadament. Nosaltres ens alegrem per ell.

Com a COS el primer que volem dir és que agraïm a tots i totes les treballadores que heu dipositat la vostra confiança en nosaltres.
No és fàcil presentar-se per primer cop i obtindre alguna representació.

Com vam anunciar mesos abans, la COS anirà rotant cada 3 mesos els 2 delegats sindicals que tenim i continuarem fent la nostra feina sindical amb el nostre temps lliure i el nostres diners. A la contraportada pots llegir com funcionem i com contactar amb nosaltres.

imatge-color-Bonilla-readmissióNo oblidem al conductor acomiadat

Passades les eleccions sindicals, i a l’espera de la primera reunió del Comitè d’empresa, la COS ja informem públicament que proposarem a Bonilla com a President d’aquest òrgan.

Recordem que l’anterior President del Comitè d’empresa, Mario de Pablo (SIT), va dimitir el setembre de l’any 2013, després de les fallides mobilitzacions per la readmissió d’aquest treballador acomiadat.

Des de llavors el Comitè d’empresa no ha tingut President, ni s’ha reunit.

Per tot això, la COS considerem que el millor President d’aquest òrgan és un treballador acomiadat, encara que aquest continua estant de baixa per accident laboral des del dia de l’incident que va fer que la Direcció l’acomiadés.

Entenem que l’elecció de Bonilla com a President del Comitè d’empresa seria una forma de mostrar-li suport.

Recordem que el judici per l’acomiadament serà el dijous 2 d’octubre a les 9:30h al jutjat social nº15.

Com en l’anterior ocasió tornarem a convocar una aturada i una concentració per que tothom que vulgui pugui estar present per mostrar-li el seu recolzament.

Nosaltres allà estarem!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s