La Direcció no es pot carregar la ultra activitat durant la negociació del proper conveni

cAbans de la reforma laboral de 2012, quan un conveni col•lectiu acabava la seva vigència pactada i era denunciat les parts començaven les negociacions per elaborar un de nou, i si no hi havia acord, les condicions del conveni caducat seguien vigents indefinidament (anomenat com a ultra activitat).

En aquest sentit a autobusos de TMB hem estat, en el passat, fins més d’un any sense conveni col•lectiu amb les condicions laborals i salarials congelades mentre durava la negociació del seguent conveni.

La reforma laboral del PP de 2012 va limitar aquesta pròrroga, fins ara indefinida, a un any com a màxim. Passat aquest temps el conveni cau i s’aplica el conveni col•lectiu d’àmbit superior que sigui aplicable. En el nostre cas i, normalment, pitjor que el conveni d’empresa.

En els casos en què no existeix aquest conveni d’àmbit superior, la Llei estableix que l’empresari pot aplicar directament als seus treballadors l’Estatut dels Treballadors, la qual cosa implica, entre altres aspectes, que el salari de referència sigui el mínim interprofessional.

El 31 de desembre de 2014 s’acaba el conveni col•lectiu actual a autobusos de TMB. En aquest sentit és important començar a parlar de les propostes laborals i salarials pel proper conveni.

Malgrat la reforma laboral del PP en relació a la ultra activitat la Direcció d’autobusos de TMB no podrà utilitzar el xantatge d’intentar allargar la negociació durant un any per passat aquest temps fer saltar les condicions laborals i salarials al conveni superior.

Tampoc podran els sindicalistes ficar la por al cos a la plantilla per aquesta via ja que l’article 2 del conveni actual indica clarament que: “En cas de denúncia (del conveni per començar a negociar un de nou) seguiran regint les condicions aquí pactades fins a l’aprovació d’un nou Conveni Col•lectiu”. Pots veure a la imatge l’article sencer. Aquí el conveni actual sencer.

En cas que la Direcció rumiï saltar-se el conveni passat un any, hem de recordar que ja han sortit sentències que confirmen que no poden aplicar la reforma laboral de 2012 en matèria d’ultra activitat en empreses com la nostre.

Aquí deixem dos enllaços sobre una empresa que ho va tirar endavant i com va perdre davant dels treballadors:

-A juicio una empresa que rebajó los sueldos un 75%, hasta el salario mínimo (El País)

-Un juez declara “ilícita” la rebaja salarial del 75% impuesta por Imesapi (El Periódico)

L’advocat que va dur el cas per part de la plantilla és un dels advocats de la Coordinadora Obrera Sindical (COS). Així que tenim suficient experiència en aquest camp.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s