El conformisme torna a guanyar les eleccions sindicals

aEl passat 25 de novembre es van celebrar les eleccions sindicals per segona vegada.

Malgrat que a principis de l’any vinent es començarà a negociar un nou conveni, després de tres anys de congelació salarial, retallades de drets laborals, eliminació de serveis i acomiadaments, la majoria al Comitè d’empresa augmentarà a mans de CCOO, UGT i SIT.

Un cop més, els sindicats de la Direcció tindran les mans lliures per signar el proper conveni col•lectiu (2015-…). Per tant, tornarà a haver-hi tisores i retallades de drets laborals i salarials.

En primer lloc analitzem com van anar les eleccions sindicals i quins moviments hi ha hagut respecte a les del juny d’aquest mateix any, tenint en compte que en aquestes últimes han votat 251 membres de l’equip directiu fora de conveni que no ho van poder fer llavors. Això ha comportat també l’augment del Comitè d’empresa en dos nous delegats (dels 27 de juny als 29 d’ara).

Un 66,82% de la plantilla (a diferència del 71% al juny) va exercir el seu dret a vot (2.737 de 4.096), mentre que 1.359 no van apropar-se a les urnes. Dels que van votar 2.635 van fer-ho per alguna de les 8 candidatures que es presentaven, mentre que 102 van votar en blanc o nul.

El sindicat més votat en total ha sigut la UGT amb 525 vots (160 a tècnics i 365 a especialistes) amb un increment de 105 vots de diferència del juny: 420 vots (89 i 331). Un fort increment en el col•legi de tècnics (71) per l’entrada al cens dels fora de conveni, mentre que al col•legi d’especialistes l’augment és molt menor (34). Passa de 5 a 6 delegats gràcies als vots dels fora de conveni.

El segon sindicat més votat ha sigut el SIT amb 523 vots (87 a tècnics i 436 a especialistes) augmentant amb 20 vots els resultats del juny passat (60 i 443 respectivament). Han tingut un increment en el col•legi de tècnics (27), mentre que al col•legi d’especialistes han perdut uns pocs vots (7). Es queda amb els 6 delegats que ja tenia.

La CGT ha aconseguit 454 vots (41 i 413) guanyant 48 vots en comparació als resultats del juny (29 i 377). A tècnics ha augmentat 12 vots i a especialistes 36 vots, quedant-se amb els mateixos 4 delegats.

En quart lloc està CCOO que ha tret 394 vots (61 i 333) també augmentant 42 vots en comparació als resultats del juny (44 i 308). Han guanyat un delegat al col•legi de tècnics i al d’especialistes, passant de 3 a 5 delegats.

ACTUB ha patit una forta davallada, passant dels 494 vots del juny passat als 299 d’aquestes eleccions. Una pèrdua de 195 vots que els hi ha costat passar de 6 a 3 delegats. Afortunadament, Bonilla ara torna a ser delegat del Comitè d’empresa.

En sisè lloc la Coordinadora Obrera Sindical (COS) hem tret 192 vots, augmentant en 37 vots els aconseguits al col•legi d’especialistes el juny passat. (155). Hem mantingut els dos delegats.

USOC, que es presentava després d’unir-se CO, PSA i USOC, malgrat haver perdut 96 vots en relació al juny passat quan es van presentar per separat (de 261 a 165 vots) ha obtingut 2 delegats.

En últim lloc en aconseguir representació se situa l’ACAT (sindicat de comandaments) amb 83 vots, ha augmentat en 14 vots el resultat del juny (69). Han mantingut el delegat que tenien.

Una panoràmica dels resultats

A grosso modo, es pot afirmar que el gir cap al conformisme de la plantilla i el seu suport als sindicats de la Direcció continua el seu creixement ja detectat al juny.

No ha variat en canvi l’absentisme, que continua sent d’un terç de la plantilla.

En concret, han votat 463 dels 715 possibles del col•legi de tècnics i 2.274 dels 3.381 possibles del col•legi d’especialistes.

Si sumem els vots del col•legi d’especialistes de CCOO, UGT, USOC i SIT surten 1290 vots. Fent la mateixa suma amb els vots de ACTUB, CGT i COS dóna 904 vots.

El col•legi de tècnics en canvi té un color absolutament majoritari d’ACAT, CCOO, UGT, USOC i SIT (400) enfront a CGT (41).

Per altra banda, cal recordar de nou que en aquestes eleccions sindicals el número de delegats del Comitè d’empresa ha augmentat de 27 a 29 en participar els 251 fora de conveni que no ho havien pogut fer al juny. Aquests dos delegats del col•legi de tècnics i administratius han beneficiat a UGT i CCOO.

La Direcció, mitjançant els seus sindicats, té controlada la plantilla de tècnics i administratius, que mantenen una mentalitat de corporativisme amb la Direcció que sap com recompensar-los per que no s’ajuntin mai amb el col•legi d’especialistes i no qualificats quan defensen i lluiten per les condicions laborals.

Tot indica que en el col•legi d’especialistes la signatura de tot el Comitè d’empresa de la congelació salarial durant tres anys, la manca de mobilitzacions pels treballadors acomiadats i la decisió de la Direcció d’abonar els danys i perjudicis del temps de l’entrepà a tots i totes les que no van denunciar-ho ha beneficiat la política sindical passiva, guanyant cada cop més terreny l’espera de recompenses d’alguns de la mà de la Direcció.

En aquest sentit, han defensat aquesta lògica ACAT, CCOO, SIT i UGT i en la mateixa línia podem apuntar a USOC, on la seva prioritat ha sigut unir a tres sindicats per aconseguir rebaixos sindicals, sense comptar amb l’opinió dels seus propis afiliats. D’aquí s’explica la seva pèrdua de 96 vots.
És evident que amb aquesta relació de forces al Comitè d’empresa (20 delegats ACAT-CCOO-UGT-USOC-SIT i 9 delegats ACTUB-CGT-COS) el proper conveni, amb l’excusa de la contenció econòmica, serà molt cru.

De totes maneres, no hauríem d’oblidar que les eleccions a l’Ajuntament de Barcelona són el maig de 2015 i qualsevol amb una mica d’intel•ligència pot veure que l’actual Alcalde podria preferir arribar a un bon acord de conveni a autobusos de TMB abans que patir un desgast si finalment la plantilla es decidís a mobilitzar-se per un bon conveni.

Com sempre, el nostre futur laboral passa per lo disposats que estiguem els i les treballadores a donar la cara per nosaltres mateixos.

Agraïments

Com a COS volem agrair a tots i totes les treballadores que heu dipositat la vostra confiança en nosaltres.

Sabem que tenim per davant una travessia pel desert i que els 4 anys vinents no seran gens fàcils.

La Direcció està crescuda i els seus sindicalistes avui tenen més confiança que ahir per signar noves retallades salarials i laborals en nom de la responsabilitat, l’estabilitat i la salvació de l’empresa.

De totes maneres, volem recordar que ACTUB i COS hem denunciat als tribunals la desestimació de l’arbitre designat per la Direcció General de Relacions Laborals del Departament de treball en relació a que els fora de conveni hagin pogut votar a les eleccions sindicals.

Segons sigui la sentència es podria donar el cas d’haver de repetir les eleccions per tercer cop.

Mentrestant, i com vam anunciar mesos abans, la COS anirà rotant cada 3 mesos els 2 delegats sindicals que tenim i continuarem fent la nostra feina sindical amb el nostre temps lliure i els nostres diners.

ADHESIU color Bonilla 4d-page-001-1No oblidem a Bonilla

Passades les eleccions sindicals, i a l’espera de la primera reunió del Comitè d’empresa, la COS recordem que el dijous 4 de desembre es realitzarà el judici per l’acomiadament del company.

Hem convocat una aturada per aquell dia de 7:30h a 12:30h i una concentració a la porta del jutjat nº15 a les 9:15 per que tothom que treballi i vulgui assistir a mostrar el seu suport al company pugui fer-ho.

Per últim, volem recordar que Bonilla està cobrant actualment l’atur i això implica que té un sou de 1000 euros al mes.

A part de l’angoixa per estar acomiadat s’uneix el patiment per no arribar a final de mes.

Us recordem que podeu fer-li una aportació econòmica ingressant-la directament al seu compte corrent:
2013-3361-68-0200022107.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s