El TSJC ens dóna la raó i el jutge haurà d’entrar en el fons sobre els permisos no retribuïts

amsEl juliol de l’any passat el jutjat nº16 sentenciava que la Comissió Paritària havia de pronunciar-se sobre els permisos no retribuïts (malgrat que porta en silenci des de 2006).

Des de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) vam recórrer la sentencia al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), entenent que el jutjat hauria d’haver entrat ja en el fons del conflicte sobre el permisos no retribuïts.

Fem una mica de memòria:

-El juny de 2013 un company de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) va denunciar la situació d’indefensió dels treballadors i treballadores per poder exercir el dret als permisos no retribuïts.

Recordem que des de l’agost de l’any 2006 la Comissió Paritària dels diferents convenis hauria d’haver-se posicionat sobre com un treballador podia gaudir d’aquest dret.

Res s’ha fet durant tots aquests anys a la Comissió Paritària amb aquest dret i d’aquesta manera la Direcció ha decidit unilateralment si col·locava o no el permís no retribuït al treballador que el demanava.

Per aquest motiu, la Direcció ha denegat aquest dret en més d’una ocasió i això ha acabat comportant algunes vegades sancions que, si bé no s’han complert (només en un cas sí que la Direcció la va aplicar), sí que han servit per acumular-se a l’expedient del treballador, amb tot el que té per a possibles sancions futures.

Després de dues denúncies de la COS a la Inspecció de treball en relació a aquest tema, l’Inspector afirmava en una de les seves resolucions:

“L’Inspector que subscriu que suposa el fet que no estiguin clares les regles que s’han de tenir en compte per a la sol·licitud dels permisos no retribuïts. El fet de no haver termini de sol•licitud suposa una limitació insalvable i el fet que queda sempre el treballador a expenses de l’empresa li digui de manera unilateral i sense capacitat per defensar-se si existeix que l’empresa li digui de manera unilateral i sense capacitat per defensar-se si existeixen o no necessitats del servei. I a més es tracta d’un permís no retribuït. Encara que el funcionari que subscriu considera que almenys s’haurien de justificar d’alguna manera quines són aquestes necessitats del servei que no evidencien en les respostes negatives, no pot entrar en el fons de l’assumpte, ja que l’elucidació de la correcta interpretació de la norma és competència exclusiva de la Jurisdicció Social.”

-Un company de la COS va denunciar llavors als Tribunals i el dimarts 20 de juny de 2014 es va realitzar el judici al jutjat social nº16. Pots llegir a sota la sentència aquí.

El jutge no va voler entrar en el fons de la qüestió i va sentenciar que la Comissió Paritària (tots els signats de l’últim conveni: ACAT, ACTUB, CCOO, CGT, PSA, SIT i UGT) havia de ser preguntada de nou sobre el dret als permisos no retribuïts.

No deixava de sorprendre que, malgrat que el jutge acceptava que aquesta Comissió no havia realitzat cap posicionament des de 2006, tornés a ser requerida a la mateixa instància una resolució. Sobretot, quan la Comissió Paritària no semblava tenir cap intenció de resoldre aquesta situació que permet que la Direcció continuï negant el dret als permisos no retribuïts i obrint expedients sancionadors.

Per tant, la situació pel moment en relació als permisos no retribuïts quedava igual com estava. Ni millor, ni pitjor. Estàvem en el mateix punt.

-Des de la COS vam fer les gestions oportunes de tornar a sol·licitar a la Comissió Paritària que es posiciones i, sense cap sorpresa, aquesta no ho va fer. Així que també vam fer recurs al TSJC sobre aquest tema. Ara ens ha donat la raó i el jutge haurà d’entrar al fons de la qüestió que denunciava l’Inspector de treball i que, en cap cas, pot empitjorar la situació, sinó tot el contrari.

Mentrestant, aconsellem a tots els treballadors i treballadores que continuïn sol·licitant aquest tipus de permisos quan els necessitin i que no es facin enrere si la Direcció els hi denegen. Malgrat l’amenaça de sanció, la Direcció sap que no pot aplicar les sancions en relació a aquest tema per l’acord de desconvocàtoria de vaga de l’any 2006.

Per qualsevol dubte o per més informació podeu posar-vos en contacte amb els companys i companyes de la COS. Pots trobar els telèfons per cotxeres a la imatge.

plafo

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s