Una negociació de conveni com a mer tràmit administratiu

cos-tbDes de finals de febrer es reuneix la Mesa negociadora de conveni col•lectiu cada dues setmanes. En les quatre reunions que hi ha hagut fins al moment no s’ha tractat res del conveni que afecta la plantilla.

A pas lent i carregós l’actitud de la Direcció ha sigut fer exposicions sobre la situació econòmica de l’empresa, la nova xarxa de Bus i el desplegament de la política mediambiental de Transport de Barcelona, S.A, etc.

Amb un horari de 10h a 14h aquestes reunions han volgut mostrar que la Direcció no té pressa per arribar a un acord que ja sap que comptarà amb la signatura de CCOO, UGT i SIT com a mínim.

Tampoc és d’estranyar que la Direcció s’ho prengui amb tanta calma.

Sense cap tipus de pressió per part de la plantilla els polítics que manen a l’empresa (Forn de CiU i Pestaña de PSC) no pateixen per ser desgastats electoralment i la Direcció en conseqüència no ha de posar sobre la taula cap proposta digne.

Des de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) vam decidir que per intentar frenar un mal conveni havíem de posar les nostres diferències amb ACTUB i CGT a un costat i tractar d’anar plegats.

El 26 de febrer vam fer arribar a aquests dos sindicats el següent missatge:

“Per la present,
La Coordinadora Obrera Sindical ens posem en contacte amb ACTUB i CGT per emplaçar vos a una reunió conjunta per tractar amb vosaltres com s’encara la negociació de conveni, quines són les possibilitats de pressionar a l’empresa i valorar quines opcions hi ha per entomar aquesta situació de manera unitària.
Tenint en compte que la vinent reunió és el 12 de març, us proposem quedar la setmana que ve el dia que creieu oportú i al lloc que estimeu.
Esperem la vostra resposta.
Per qualsevol dubte, podeu trucar al company Medina: 696 107 562.
COS d’autobusos de TMB”

També vam contactar amb els companys de Bescanvi Sindical (BS) i la CNT.

Tant ACTUB com BS i CNT ens van donar una resposta positiva a reunir-nos per treballar conjuntament per un bon conveni.

CGT ens va sol•licitar que li féssim arribar la nostra proposta de Plataforma de Conveni i que ja ens dirien alguna cosa.

La resposta va arribar el passat 20 de març:

“CGT hemos esperado un tiempo a que todas las organizaciones sindicales se pronunciaran. Recibimos la respuesta, vía mail de Cos a nuestra petición de que expusieran su propuesta de plataforma de convenio y la estrategia negociadora quedo expuesta en su Cartró Informatiu nº 32. De CNT por mail, de su propuesta de plataforma. De Actub se nos entrego en la ultima reunión de la Mesa Negociadora su propuesta de plataforma. Esas son a fecha de hoy, 20 de Marzo del 2015 las propuestas de plataformas y estrategia que hemos recibido. Una vez leídas y debatidas las propuestas en Asamblea decimos que:
Estamos al comienzo de la negociación colectiva,sabemos que tenemos puntos en común, tanto a nivel asambleario, como a nivel de mejorar el poder adquisitivo de nuestros sueldos, acabar con la contratación precaria, mejorar las condiciones laborales y crear puestos de trabajo de calidad.
Teniendo en cuenta todo lo expuesto, CGT considera que seguirá el trabajo ya iniciado de forma autónoma y que en su momento, nos tendremos que juntar toda la plantilla, en Asamblea General para decidir la plataforma común y la estrategia a seguir. Ahí nos encontraremos.
SALUT Y @GITACIÓN
CGTBUS”

D’aquesta manera, de moment, es tanca la porta a intentar treballar conjuntament en la negociació de conveni i en les mesures per pressionar a la Direcció.

Des de la COS entenem que és un error considerable, sobretot tenint en compte el passat recent en relació a propostes d’Assemblees Generals i els seus resultats.

Per altra banda, volem fer una crida des del nostre butlletí a CGT per que relaxi la seva campanya contra el nostre sindicat en favor de fer més fàcil el camí del retrobament de les forces sindicals que durant anys hem lluitat plegats.

No creiem adequat que CGT prohibeixi a un bufet d’advocades de treballar amb la COS. Poden fer-ho pels acords legítims que tenen, però no veiem que ajudi en res aquest veto.
No passa res, la COS també treballem amb el Col•lectiu Ronda, Aide i el Col•lectiu Màquia.

pegataTampoc entenem que CGT hagi de fer una campanya pública on afirma que no som autoritat, quan la legislació diu que sí ho som. Sobretot quan des del nostre sindicat vam reclamar diferents campanyes per intentar evitar més agressions en el nostre lloc de treball.

Que CGT no vulgui que els treballadors i treballadores del Transport Públic siguin autoritat és una cosa, però s’ha de diferenciar entre el que hi ha legalment i la seva proposta. Més que res per no confondre.

Per últim, trobem extremadament perillós que CGT s’informi mitjançant la Direcció sobre una sentència en relació als permisos no retribuïts, sense preguntar abans als companys de la COS que hi ha del cert.

Bàsicament per que amb un titular del tipus: “Los permisos no retribuidos tal y como los conocemos actualmente, han pasado a la historia” es genera molta confusió entre la plantilla i segurament no ajuda a combatre la por que la Direcció tracte d’imposar quan denega, abans i ara, els permisos no retribuïts.

Malgrat haver-se perdut una denúncia individual, que serà recorreguda, la situació en relació als permisos no retribuïts està igual com estava. Ni millor, ni pitjor. Estem en el mateix punt.

noretriA la imatge un calendari d’un conductor de la COS amb permisos no retribuïts els dies 28 i 29 de març i 18, 19 i 24 d’abril d’aquest any.

Aconsellem a tots els treballadors i treballadores que continuïn sol•licitant aquest tipus de permisos quan els necessitin i que no es facin enrere si la Direcció els hi denegen, com ha fet a vegades en el passat.
Malgrat l’amenaça de sanció, la Direcció sap que no pot aplicar les sancions en relació a aquest tema per l’acord de desconvocatòria de vaga de l’any 2006 que diu:
“Les sanciones, tan actuals com futures, derivades de l’ aplicació de l’art.31 del Conveni Col•lectiu vigent, pel que fa a permisos no retribuïts, queden en suspens en la seva aplicació o compliment fins que no es pronunciï la Comissió Paritària referent a determinar aquest article.”

Malgrat tot això, el nostre sindicat segueix pensant que només si aconseguim treballar plegats ACTUB, BS, CGT, CNT i COS tenim una possibilitat de resistir als plans que té la Direcció per aquest conveni.

Continuem disposats a posar aquestes diferències a un costat i tractar de començar la confiança perduda els uns amb els altres.

Des de la COS proposem realitzar una Assemblea General com més aviat millor per començar a pressionar a la Direcció i que no doni per morta a la plantilla.

Mentrestant com a sindicat hem començat a parlar amb sectors que defensen el Transport Públic i amb treballadors municipals que estan veient el seu conveni incomplit, participant al 1r Congrés en Defensa del Transport Públic i en protestes de Parcs i Jardins contra l’alcalde Xavier Trias.

Si volem un bon conveni ens tocarà, com sempre s’ha fet, tornar a mobilitzar-nos com a plantilla.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s